PRIMARIA COMUNEI INTREGALDE

Judetul Alba

PREZENTARE LOCALA

     Comuna Intregalde este unitatea administrativ teritoriala de baza care cuprinde populatia rurala reunita prin comunitate de interese si traditii.

    Comuna Intregalde este alcatuita din unsprezece sate componente avand ca baza conditiile economice, sociale, culturale, geografice si demografice. Satele componente ale comunei sunt: satul Intregalde care este si sat resedinta de comuna, satul Modolesti, satul Necrilesti, satul Sfircea, satul Ghiocani, satul Ivanis, satul Dealul Geoagiului, satul Tecsesti, satul Popesti, satul Iliesti si satul Marinesti.

    In satul Intregalde, care este si resedinta de comuna, isi au sediul autoritatile administratiei publice locale: Consiliul Local si Primaria, in jurul careia sunt grupate celelalte autoritati si institutii reprezentative cum sunt: Politia, Scoala Generala, Camunul Cultural, Biblioteca comunala, Dispensarul Uman, Posta etc.

    Comuna ca unitate administrativ teritoriala cuprinde date si elemente specifice care au rolul de a o individualiza in raport cu alte unitati similare.

    Comuna Intregalde este asezata in partea sudica a Muntilor Trascau, in bazinul superior al raului Galdea, afluent pe dreapta a raului Mures, la o altitudine ce variaza intre 600-900m. Din lipsa de documente precise care sa scoata in evidenta in mod riguros, stiintific adevaratele date despre istoricul comunei, s-au facut sondaje in randul cetatenilor mai in varsta precum si unele documente cu caracter religios care se gasesc in parohia Dealul Geoagiului si Intregalde. Din aceste sondaje reiese ca locuitorii comunei au participat la framantarile sociale ce au avut loc in zona Carpatilor Apuseni; tot acestia povestesc ca cete de rasculati au participat la rascoala lui Horea, Closca si Crisan din 1874 si la luptele de la Zlatna din timpul lui Avram Iancu. Dupa inabusirea rascoalei din 1874 Horea ar fi colindat unele dintre meleagurile comunei noastre in partea de vest prin padurile care fac corp comun cu padurea Negrileasa.

    Prin asezarea sa geografica, comuna este situata in marea majoritate pe malul celor doua rauri ce strabat comuna: raul Galdita - pe maul acestuia se gasesc satele Necrilesti si Sfircea, iar pe raul Galda sunt situate satele Ghioncani si Ivanis. La o distanta de aproximativ 1.5km de centrul comunei aceste doua rauri, Galda di Galdita se unesc. De aici in jos se gasesc satele Intregalde, care este si resedinta de comuna, si o parte din Modolesti; o parte din acest sat, Modolesti, se intinde pe un afluent al raului Galda numit Ghalcer. In partea nordica a acestui afluent se afla satele: Dealul Geoagiului, Marinesti, Iliesti si Popesti, iar in partea de nord-vest se gaseste satul Tecesti. In aceste sate sunt locuinte ne-electrificate, sau chiar satul intreg, cum sunt satele Popesti, Iliesti si Marinesti, cu drum de acces aproape inexistent, existand doar poteci si un drum pe care se circula numai cu atelaje trase de boi si cai.
    Din prezentarile de mai sus putem spune ca parte din comuna Intregalde este aproape izolate de centrele urbane. De la centrul comunei exista un singur drum partial modernizat paralel cu raul Galda, care face legatura cu orasesle Alba-Iulia si Teius, dar cu toate acestea, comuna Intregalde nu este declarata zona defavorizata.

    Comuna Intregalde se intinde pe o suprafata de  8259ha, aceasta suprafata este dominata de dealuri mai mult sau mai putin abrupte, cu soluri sarace in humus.
    Din aceasta suprafata 3500ha este padure de esenta fag, salcie, carpen etc. si 4600ha pasuni si fanete. Acestea sunt utilizate de locuitorii comunei pentru cresterea animalelor, in special bovine, aceasta fiind singura sursa de venit a populatiei.

    Comuna Intregalde fiind o comuna de munte, nu exista o documentatie precisa despre originea acesteia, dar din spusele batranilor reiese ca primele asezari omenesti au inceput sa apara pe la mijlocul secolului al XVI-lea. Tot din versiunile populatiei s-ar zice ca primii care si-au asezat lacasurile pe vatra actualului sat Popesti ar si fost oameni urmariti de autoritatile acelei vremi, dar aceste date nu stun intemeiate intrucat datele existente in arhiva bisericilor de la Intregalde si Dealul Geoagiului atesta faptul ca in anii 1742-1774 existau asezari omenesti pe toata valea Galzii. O alta versiune este ca obiceiurile, traditiile locuitorilor in ceea ce priveste agricultura, mestesugurile, portul scot in evidenta o perioada mai indelungata decat datele construirii bisericilor. Asemanarea launtrica indelungata dintre locuitorii comunei noastre si ceilalti locuitori din comunele de munte existente in partea nordica si vestica a comunei ne permite sa conchidem ca actualii locuitori sunt de origine nemteasca, venind in aceasta comuna din partea de nord-vest. Aceasta este intarita si de faptul ca cele mai vechi cai de acces cunoscute sunt potecile si cararile care fac legatura cu Mogos, Zlatna, Campeni si Aiud.

    In ceea ce priveste denumirea comunei, exista urmatoarea versiune: denumirea comunei provine de la existenta celor doua ape care curg pe o parte din teritoriul comunei, Galdita - care izvoraste de la poalele masivului Negrileasa si Galdisoara - care izvoraste de pe teritoriul comunei Mogos. Aceste rauri strabat aproape paralel comuna, fiind despartite doar de un versant muntos. Ele se unesc in punctul Floresti. Fiind vorba despre Galdita si Galdisoara, nu este ascuns ca vechii locuitori sa fi numit localitatea de centru Intregalde. Satele care formeaza comuna Intregalde isi trag denumirea de la numele oamenilor care populeaza, de exemplu: primii oameni care s-au stabilit in satul Necrilesti se numeau Necreala, in satul Popesti se numeau Popa, in satul Modolesti se numeau Modol etc.
   In comuna Intregalde locuiau in anul 1966 2150 locuitori, care detineau o suprafata de 4461ha teren agricol. Toti locuitorii comunei erau romani. La aceasta ora, dupa efectuarea recensamantului populatiei din 2002, in comuna mai sunt 934 locuitori, toti romani. O mare parte din locuitorii comunei, neavand locuri de munca, venituri mici necesare traiului, au migrat spre centrele urbane unde, ulterior, s-au stabilit cu domiciliul, nedorind sa se reintoarca in comuna.
   In anul 1950-1954 s-au construit Dispensarul Uman si Caminul Cultural, in 1960 s-a construit Scoala Generala, iar in anul 1973 s-a electrificat o mare parte din comuna.

   Principalele institutii ale comunei au ramas aceleasi: Scoala Generala, Caminul Cultural, Dispensarul Uman, Primaria, Posta, Postul de Politie. In anul 1998 s-a construit o centrala telefonica moderna cu aparatura de ultima ora.

   Comuna Intregalde este o comuna imbatranita cu o populatie sub 3000 locuitori, facand parte dintre comunele de rangul trei ale judetului, cu populatie in scadere, deoarece tineretul, din lipsa resurselor financiare (locuri de munca, mijloace financiare), neavand conditii optime de trai, migreaza spre oras.